Resepi Ikan Siakap Stim

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah sudah 4 hari berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ni. Ni tahun pertama cik kak berpuasa sepenuhnya dirumah, sebab bebas komitmen sebagai pelajar mahupun pekerja 😂. So harini cik kak try masak special sikit untuk family. Meh i ajar you masak ikan siakap stim. Lets chekitdout!


Bahan bahan nya :
  • Ikan siakap sekor (dikelar2)
  • Air setengah cawan. 
  • Limau kasturi 8 biji
  • Kiub pati ayam 1
  • Serai 3 batang (diketuk)
  • Cili padi 5 batang (potong kasar)
  • Bawang Holland 1 biji (hiris bulat)
  • Sos ikan 3 sudu
  • Bawang putih 4 ulas (dicincang) 
  • Halia 2 inci ( hiris halus mcm mancis)
  • Asam boi 3 biji
  • Garam gula (lumur seluruh ikan)

Okey chill eh. Senang je masak ni. Campak2 je. 
  • Cuci ikan. Kelar2. Lumur garam gula. Letak atas pinggan tahan panas yg boleh dikukus. 
  • Sumbat serai dalam perut ikan. (Serai cik kak terpanjang lak, sampai terjulur keluar mulut cik ikan! Haha)
  • Timbunkan bawang + halia + bawang putih + asam boi + cili padi ke atas ikan. 
  • Campur kan jus limau + kiub pati ayam + sos ikan + air (buang biji limau, kang tergigit pahit) curah ke atas ikan. 
  • Kukus 20 minit. 

Pengukus cik kak tak muat engkoo 😂. Ikan besor pulak. Mangkuk pun dah habis besor lah tu. Tu pun terjulur lagi ekor dengan kepala dia. Layan jelah. Terpaksa lah D.I.Y guna kawah ni, tinggikan sikit dengan tingkat pengukus tu.


Sebelum letak ikan tu. Curah la dulu air bawah tu. Kasi stim dulu. Baru letak ikan. Pastu tutup. Kukus 20 minit atau agak2 masak. 


Taraaaa Ikan siakap stim melentik ala cik kak sedia dihidang! Kesian ekor melentik sebab tak muat nak baring betul2 dalam mangkuk 😂. Tabur daun ketumbar bila hidang k? Selamat berbukaaaa



Ps: suka ngat itee, cik abang kata sedap weh ikan ni! Setanding dengan mak dia punya ikan stim! Wah wah wah. Melambung ngat pujian dia ni. 😂 Alhamdulillah. 

Comments

Post a Comment

Popular Posts